
11.3 Gotow. parowe + nawiew
OSTRZEŻENIE!
Gdy funkcja jest włączona,
należy zachować ostrożność
przy otwieraniu drzwi
urządzenia. Może dojść do
uwolnienia pary.
Ta funkcja jest odpowiednia do każdego
typu żywności – świeżej lub mrożonej.
Można jej używać do gotowania/
pieczenia, podgrzewania, rozmrażania,
gotowania lub blanszowania warzyw,
mięsa, ryb, makaronów, ryżu, kukurydzy,
kaszy manny i jajek.
Za jednym razem można przyrządzić
cały posiłek. Aby prawidłowo ugotować/
upiec wszystkie potrawy, należy dobierać
je w taki sposób, aby miały jak
najbardziej zbliżony czas gotowania/
pieczenia. Napełnić szufladę na wodę do
maksymalnego poziomu. Umieścić
potrawy w odpowiednich naczyniach, a
następnie na rusztach. Rozmieścić
odpowiednio naczynia, aby zapewnić
swobodny obieg pary.
Sterylizacja
• Ta funkcja umożliwia
przeprowadzenie sterylizacji naczyń
(np. butelek dla niemowląt).
• Umieścić czyste naczynia na środku
rusztu na pierwszym poziomie
piekarnika. Otwór powinien być
skierowany w dół pod małym kątem.
• Wlać do szuflady maksymalną ilość
wody i ustawić czas na 40 minut.
Warzywa
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekar‐
nika
Karczochy 99 50 - 60 2
Bakłażany 99 15 - 25 2
Cały kalafior 99 35 - 45 2
Kalafior, cząstki 99 25 - 35 2
Brokuły, całe 99 30 - 40 2
Brokuły, cząst‐
ki
1)
99 13 - 15 2
Grzyby krojone 99 15 - 20 2
Groszek 99 20 - 30 2
Fenkuł 99 25 - 35 2
Marchew 99 25 - 35 2
Kalarepa, plas‐
try
99 25 - 35 2
Papryka, paski 99 15 - 20 2
Por, krążki 99 20 - 30 2
Zielona fasolka 99 35 - 45 2
Roszpunka,
cząstki
99 20 - 25 2
Brukselka 99 25 - 35 2
www.electrolux.com28
Komentarze do niniejszej Instrukcji