EOC5956FAPL Piekarnik Instrukcja obsługi
PoleczujnikaFunkcja Uwagi4Minutnik Aby ustawić funkcję: Minutnik. Bezpośredni do‐stęp do funkcji zegara.5GotowaniewspomaganeBezpośredni dostęp do menu
5.1 Czyszczenie wstępneWyjąć z urządzenia wszystkie akcesoria iprowadnice blach.Patrz rozdział „Konserwacjai czyszczenie”.Wyczyścić urządzenie i akces
11:09150°20min33minstartMenuPo naciśnięciu iprzytrzymaniu opcji w menupojawi się krótki opis opcji.6.2 Skrócona instrukcja obsługimenuMenu Funkcje Fu
6. Aby wyłączyć urządzenie, należydotknąć: .7.3 Przegląd menuMenuTimersOptionsFunctionsBACA. Powrót do menuB. Bieżący poziom menuC. Lista funkcjiMenu
7.5 Ustawianie funkcjipieczenia1. Przewinąć funkcje w celu znalezieniaodpowiedniej i dotknąć jej nazwę.2. Aby zmienić ustawienie temperatury,należy do
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie piekarnika po‐traw z kruchym spodem, takich jak pizza lub qui‐che. Ustawić temperaturę piekarnika o 20-40°C niż‐
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw.Podtrzymywanietemp.Do utrzymywania temperatury potraw.Podgrzewanie tale‐rzyDo podgrzewania talerzy przed podaniem na
Pozycja menu OpisUruchom Zastępuje bieżące ustawienia uprzednio zapi‐sanymi ustawieniami.Usuń Trwale usuwa uprzednio zapisane ustawienieulubione.Zmień
Pozycja menu OpisCzas zakończenia Ustawianie czasu wyłączenia dla bieżących us‐tawień.Czas rozpoczęcia Ustawianie czasu włączenia dla bieżących us‐taw
Pozycja menu OpisPieczenie+utrzym. temp. Funkcja Pieczenie+utrzym. temp. jest dostępnatylko wtedy, gdy ustawiony jest czas pieczenia.Piekarnik nie wył
SPIS TREŚCI1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA... 32. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA...
• Funkcja: Blokadauruchomienia jestwłączona, gdy działafunkcja pieczenia oraz powyłączeniu urządzenia.Aby wyłączyć funkcję,postępować zgodnie zewskazó
Książka kucharska zawierającainspirujące przepisy automatyczne orazfunkcję VarioGuide z rekomendowanymiustawieniami piekarnika dla różnychpotraw. W ra
Pozycja menu OpisGodzina i dataPozwala ustawić godzinę i datęoraz inne opcje związane ze spo‐sobem wyświetlania czasu.CzasUstawianie lub zmiana czasu.
3. Aby włączyć funkcję, należy dotknąć: Start.Po zakończeniu funkcji na wyświetlaczupojawia się komunikat.11:09°CStopCalzone4min58sCA BDEA. PrzepisB.
Kategoria potraw ProduktPotrawy z piekarnika LasagneZapiekanka z makaronuMoussakaZapiekanka ziemniaczanaKluski frankońskieZapiekanka z cykoriiPokusa J
Kategoria potraw: Ryby i owocemorzaProduktRybaZapiekanePaluszki rybneFilet, mrożonyCała ryba, małaCała ryba, mała,grillowanaCała ryba, grillo‐wanaCała
ProduktJagnięcinaUdziecPieczeń ComberŚredniaŚrednia ZającUdziecComberComber SarninaUdziecComberPieczeń z dziczyz‐ny -Karczek z dziczyz‐ny -Kategoria p
ProduktMakaroniki -Kruche ciasteczka -Strucla bożonaro‐dzeniowa-Strudel jabłkowy,mrożony-Ciasto na blaszeCiasto biszkopto‐weCiasto drożdżoweSernik na
Termosonda mierzy temperaturęwewnątrz mięsa. Gdy mięso osiągnieustawioną temperaturę, urządzeniewyłącza się.UWAGA!Należy używać wyłącznietermosondy do
Głęboka blacha:Wsunąć głęboką blachę międzyprowadnice jednego z poziomówumieszczania potraw.Ruszt wraz z głęboką blachą:Wsunąć głęboką blachę międzypr
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWAPrzed przystąpieniem do instalacji i rozpoczęciemeksploatacji urządzenia należy uważnie zapoznać się zzałączon
Umieścić ruszt wraz z głęboką blachą naprowadnicy teleskopowej.10. DODATKOWE FUNKCJE10.1 Samoczynne wyłączenieZ powodów bezpieczeństwa urządzeniewyłąc
Podgrzewanie talerzyPodgrzewanie talerzy i naczyń.Rozłożyć równomiernie talerze i naczyniana ruszcie. Po upływie połowy czasuzamienić miejscami naczyn
Efekt pieczenia Prawdopodobna przy‐czynaRozwiązanieCiasto jest zbyt suche. Temperatura piekarnikajest zbyt niska.Przy następnym pieczeniunależy zwięks
Produkt Funkcja Temperatura(°C)Czas (min) Poziom pie‐karnikaApple pie /szarlotka (2 for‐my, Ø 20 cm,umieszczonepo przekątnej)Termoobieg 160 60 - 90 2A
Produkt Funkcja Temperatura(°C)Czas (min) Poziom pie‐karnikaPlacki owoco‐we (na cieściedrożdżowym/biszkopto‐wym)2)Termoobieg 150 35 - 55 3Placki owoco
Produkt Funkcja Temperatura(°C)Czas (min) Poziom pie‐karnikaCiasteczka zciasta drożdżo‐wegoTermoobieg 150 - 160 20 - 40 3Ciasteczka zciasta franc.Term
11.7 Termoobieg + paraProdukt Temperatura(°C)Czas (min) Poziom pie‐karnikaZapiekanka z makaronu 200 - 220 45 - 55 3Zapiekanka ziemniaczana 180 - 200 7
Produkt Temperatura(°C)Czas (min) Poziom piekarnika2 pozycje 3 pozycjeCiasteczka zbiałek jaj, bezy80 - 100 130 - 170 1 / 4 -Makaroniki 100 - 120 40 -
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnikaPierogi (rosyjskawersja calzone)180 - 2001)15 - 25 21) Rozgrzać wstępnie piekarnik.2) Użyć głębok
Produkt Ilość Funkcja Temperatu‐ra (°C)Czas (min) PoziompiekarnikaKotlet / żeber‐ka1 - 1,5 kg Turbo grill 170 - 180 60 - 90 1Klops 750 g - 1 kg Turbo
1.2 Ogólne zasady bezpieczeństwa• Instalacji urządzenia i wymiany jego przewoduzasilającego może dokonać wyłącznie osoba oodpowiednich kwalifikacjach.
Produkt Ilość Funkcja Temperatu‐ra (°C)Czas (min) Poziom pie‐karnikaPołówkakurczakapo 400 - 500gTurbo grill 190 - 210 35 - 50 1Kurczak, pu‐larda1 - 1,
Szybki grillProdukt Czas (min) Poziom piekarnika1. strona 2. stronaBurgers / Hambur‐gery8 - 10 6 - 8 4Filet wieprzowy 10 - 12 6 - 10 4Kiełbaski 10 - 1
Mrożone dania gotoweProdukt Funkcja Temperatura(°C)Czas (min) Poziom pie‐karnikaMrożona pizza Pieczenie tra‐dycyjnezgodnie zewskazówkamiproducentazgod
11.15 Rozmrażanie• Odpakować produkt i umieścić natalerzu.• Używać pierwszego poziomupiekarnika od dołu.• Nie przykrywać potrawy miską anitalerzem, po
Owoce jagodoweProdukt Temperatura (°C) Czas do zagoto‐wania (min)Dalsze gotowaniew temperaturze100°C (min)Truskawki / Jagodyleśne / Maliny / Doj‐rzały
OwoceProdukt Temperatura(°C)Czas (godz.) Poziom piekarnika1 pozycja 2 pozycjeŚliwki 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4Morele 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4Krojone jabłka
CielęcinaProdukt Temperatura wewnątrz produktu (°C)Pieczeń cielęca 75 - 80Gicz cielęca 85 - 90Baranina/jagnięcinaProdukt Temperatura wewnątrz produktu
12.2 Demontaż prowadnicblachPrzed przystąpieniem do konserwacjiurządzenia należy upewnić się, że jestono zimne. Występuje ryzykopoparzenia.Aby wyczyśc
AA3. Przymknąć drzwi piekarnika dopierwszej pozycji otwarcia (kąt około70°).4. Chwycić drzwi rękoma po obustronach i odciągnąć je pod kątem dogóry od
2. Wykręcić bezpieczniki ze skrzynkibezpieczników lub wyłączyćwyłącznik obwodu.Górne oświetlenie1. Obrócić szklany klosz w kierunkuprzeciwnym do ruchu
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA2.1 InstalacjaOSTRZEŻENIE!Urządzenie możezainstalować wyłączniewykwalifikowana osoba.• Usunąć wszystkie elementyo
Problem Prawdopodobna przy‐czynaRozwiązaniePiekarnik nie nagrzewasię.Blokada uruchomienia jestwłączona.Patrz „Użycie funkcji Blo‐kada uruchomienia”.Pi
Wskaźnik efektywności energetycznej 81.2Klasa efektywności energetycznej A+Zużycie energii przy standardowym obciążeniu wtrybie tradycyjnym1.09 kWh/cy
Podczas korzystania z funkcjiTermoobieg + para oświetlenie wyłączasię automatycznie po 30sekundach.Oświetlenie można ponowniewłączyć, ale wpłynie to n
POLSKI 53
www.electrolux.com54
POLSKI 55
www.electrolux.com/shop867300416-B-042017
2.3 EksploatacjaOSTRZEŻENIE!Niebezpieczeństwoodniesienia obrażeń ciała,oparzenia, porażeniaprądem lub wybuchu.• Urządzenie jest przeznaczonewyłącznie
• Przy zdejmowaniu drzwi urządzenianależy zachować ostrożność. Drzwisą ciężkie!• Aby zapobiec uszkodzeniupowierzchni urządzenia, należyregularnie ją c
• Przed przystąpieniem do wymianylampy należy odłączyć urządzenie odźródła zasilania.• Używać wyłącznie lamp tego samegotypu.2.7 UtylizacjaOSTRZEŻENIE
Głęboka blachaDo pieczenia mięsa lub ciasta oraz dozbierania skapującego tłuszczu.Czujka temperaturyDo mierzenia temperatury wewnątrzproduktu.Prowadni
Komentarze do niniejszej Instrukcji