
47
Będzie ona zbierała m.in. skapujący tłuszcz.
Kotlety schabowe, steki, filety rybne, itp.
powinny być wkładane na górne półki w
piekarniku, podczas gdy grube żeberka, itp. na
dolnych półkach piekarnika.
Wybrać i ustawić żądaną temperaturę,
maks. 250°C. Rozpocząć grillowanie po 3-5
minutach rozgrzewania. Nadzorować
grillowanie i co najmniej jeden raz odwrócić
potrawę. Zbyt długie grillowanie powoduje
wyschnięte, twarde, a w najgorszym razie,
przypalone, danie. Przez cały czas grillowania
drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
Pozycja do ciast/pizzy
Funkcja ta doskonale sprawdza się podczas
przygotowywania ciast, zapiekanek i pizzy.
Podczas przygotowywania pizzy, umieścić ją
na środkowej prowadnicy. Stosować formę do
pieczenia ciasta zamiast do pieczenia mięsa.
Dzięki temu brzegi pizzy się nie przypalą.
Stosując jasnokolorowe lub szklane blachy,
należy pamiętać, aby umieścić potrawę na
dolnych półkach piekarnika. Przy ciemnych
blachach, np. z pokrywą typu non-stick,
potrawy umieścić na środkowej półce
piekarnika.
Pieczenie w niskiej
temperaturze
Wybrać funkcję i ustawić żądany program
(120
o
C lub 150
o
C). Pieczenie w niskiej
temperaturze może być odpowiednie do
potraw, które wymagają długiego pieczenia, np.
4-5 godzin. Piecząc niewielkie steki, całe filety
lub grube befsztyki należy pamiętać, że
powinny one być szybko przyrumienione przed
włożeniem do piekarnika. Planując pieczenie,
należy pamiętać, że zanim potrawa będzie
gotowa musi upłynąć trochę czasu.
Steki wołowe, wieprzowe, z dziczyzny lub
baraniny należy najlepiej piec w nocy. Zaleca
się korzystanie z termometru do pieczenia.
Pieczenie w niskiej temperaturze jest
również doskonałym rozwiązaniem do
suszenia owoców i grzybów.
Komentarze do niniejszej Instrukcji