
Funkcja pieczenia Zastosowanie
Zapiekanki Do przyrządzania takich potraw jak lasagne
czy dania ziemniaczane. Również zapiekanie i
przyrumienianie.
Chleb Tej funkcji można użyć do wypieku chleba i bu‐
łek, których chrupiąca skórka i kolor przypomi‐
nać będą pieczywo z profesjonalnej piekarni.
Pieczenie parowe Można wybrać spośród trzech funkcji pieczenia
ręcznego o różnym stopniu wilgotności. Funk‐
cje łączą użycie pary i gorącego powietrza.
Pieczenie odbywa się przy różnych poziomach
dozowania pary.
Gotowanie na parze Do gotowania na parze warzyw, przystawek i
ryb.
Podmenu opcji: Pieczenie parowe
Funkcja pieczenia Zastosowanie
Mała wilgotność Funkcja jest przeznaczona do pieczenia mięsa,
drobiu, potraw z piekarnika i zapiekanek. Dzię‐
ki połączeniu pary i temperatury mięso jest de‐
likatne, soczyste oraz chrupiące na zewnątrz.
Średnia wilgotność Funkcja jest przeznaczona do duszenia mięsa,
a także do pieczenia chleba i słodkich ciast
drożdżowych. Dzięki połączeniu pary i tempe‐
ratury mięso jest delikatne i soczyste, a wypieki
z ciasta drożdżowego zyskują błyszczącą,
chrupiącą skórkę.
Duża wilgotność Funkcja jest przeznaczona do pieczenia deli‐
katnych potraw, takich jak sosy, placki, terriny i
ryby.
W niektórych funkcjach
piekarnika oświetlenie może
wyłączyć się automatycznie
w temperaturze poniżej
60°C.
6.6 Specjalne
Funkcja pieczenia Zastosowanie
Podtrzymywanie temp. Do utrzymywania temperatury potraw.
Podgrzewanie talerzy Do podgrzewania talerzy przed podaniem na
stół.
www.electrolux.com16
Komentarze do niniejszej Instrukcji