Electrolux EOB8851AAX Książka Kucharska Strona 24

  • Pobierz
  • Dodaj do moich podręczników
  • Drukuj
  • Strona
    / 32
  • Spis treści
  • BOOKMARKI
  • Oceniono. / 5. Na podstawie oceny klientów
Przeglądanie stron 23
9. CASSEROLE/ZAPIEKANKI
9.1 Lasagne
Składniki na sos mięsny:
100 g dobrze wyrośniętego boczku
1 cebula
1 marchew
100 g selera
2 łyżki oliwy z oliwek
400 g mieszanego mięsa mielonego
(wołowo-wieprzowego)
100 ml bulionu mięsnego
1 mała puszka posiekanych
pomidorów (ok. 400 g)
oregano, tymianek, sól i pieprz
Składniki na sos beszamelowy:
75 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
3 łyżki masła
250 g zielonych płatków lasagne
50 g startego sera parmezan
50 g startego miękkiego sera
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem wykroić z boczku skórkę i
chrząstki, pokroić w drobną kostkę.
Obrać cebulę i marchew, umyć seler,
wszystkie jarzyny pokroić w drobną
kostkę.
W naczyniu żaroodpornym podgrzać
oliwę, podsmażyć boczek i pokrojone w
kostkę warzywa, stale wszystko
mieszając.
Dodawać stopniowo mielone mięso,
stale przy tym wszystko mieszając,
usmażyć do kruchości i zalać bulionem
mięsnym. Przyprawić sos mięsny pastą
pomidorową, ziołami, solą i pieprzem,
gotować pod przykryciem na słabym
ogniu przez około 30 minut.
W międzyczasie przygotować sos
beszamelowy: Roztopić w rondlu masło,
dodać mąkę i podsmażyć na złocisty
kolor, stale mieszając. Dolewać
stopniowo mleko, nie przestając
mieszać. Doprawić sos solą, pieprzem i
gałką muszkatołową. Gotować około 10
minut na wolnym ogniu bez przykrycia.
Wysmarować dużą prostokątną formę do
zapiekanek 1 łyżką masła. Ułożyć
naprzemiennie warstwami płatki
makaronu, sos mięsny, sos
beszamelowy i mieszankę serów. Na
wierzchu powinna znaleźć się warstwa
sosu beszamelowego posypanego
serem. Pozostałe masło ułożyć w
drobnych płatkach na wierzchu potrawy.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
9.2 Cannelloni
Składniki do nadzienia:
50 g posiekanej cebuli
30 g masła
350 g posiekanych liści szpinaku
100 g crème fraîche
200 g świeżego łososia, pokrojonego
w kostki
200 g okonia nilowego, pokrojonego
w kostki
150 g krewetek
150 g małży
sól, pieprz
Składniki na sos beszamelowy:
75 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
1 opakowanie cannelloni
50 g startego sera parmezan
150 g startego sera
40 g masła
Sposób przygotowania:
Włożyć do rondelka posiekaną cebulę i
podsmażyć na maśle, aż się zeszkli.
Dodać posiekane liście szpinaku i
gotować krótko na wolnym ogniu. Dodać
śmietanę crème fraîche, wymieszać i
pozostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotować sos
beszamelowy: Roztopić w rondlu masło,
dodać mąkę i podsmażyć na złocisty
kolor, stale mieszając. Dolewać
stopniowo mleko, nie przestając
mieszać. Doprawić sos solą, pieprzem i
24
Przeglądanie stron 23
1 2 ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

Komentarze do niniejszej Instrukcji

Brak uwag