39
Korzystanie z chłodziarko-zamrażarki
Komora chłodziarki
Służy do przechowywania napojów i świeżej żywności.
Temperatura wewnętrzna jest jednolita i utrzymywana
przez cyrkulację zimnego powietrza.
Należy unikać dotykania żywności do ścianek
wewnętrznych chłodziarki, gdyż produkty mogą ulec
lekkiemu zmrożeniu.
System dynamicznego chłodzenia sprzyja szybszemu
schłodzeniu produktów oraz utrzymaniu jednorodnej
temperatury w komorze chłodziarki. Wszystkie produk-
ty wkładane do urządzenia powinny być szczelnie
opakowane, aby nie traciły swej naturalnej wilgotności,
smaku i aromatu.
Niektóre modele mogą być wyposażone w:
- komorę dla świeżych warzyw - z filtrem, który utrzy-
muje wilgotność produktów i ich świeżość;
- komorę schładzania; idealna dla produktów mięsnych,
rybnych oraz dań gotowych.
Praktyczne wskazówki:
- Nie wkładać kolejnych nowych produktów podczas
zamrażania.
- Nie układać produktów przeznaczonych do
zamrożenia w pobliżu mrożonek.
- Żywność przeznaczoną do mrożenia należy dobrze
zapakować lub włożyć do hermetycznych pojemników.
- Nie wkładać do zamrażarki gorących lub ciepłych
potraw.
- Silny zapach napojów i żywności może przejść na inne
produkty; zapakować je w hermetyczne opakowania lub
pojemniki.
rys. 11
Nie blokować
dostępu powietrza
Nie blokować
dostępu powietrza
Komentarze do niniejszej Instrukcji