Electrolux EON3610X EU R05 Instrukcja Użytkownika Strona 21

  • Pobierz
  • Dodaj do moich podręczników
  • Drukuj
  • Strona
    / 44
  • Spis treści
  • BOOKMARKI
  • Oceniono. / 5. Na podstawie oceny klientów
Przeglądanie stron 20
21
Wskazówki ogólne
Blachy do pieczenia umieszczaæ œciêt¹ krawêdzi¹ do przodu!
Przy pomocy funkcji Grzejnik górny/dolny lub Termoobieg mo¿na piec
na ruszcie jednoczeœnie dwie formy obok siebie. Czas pieczenia wyd³u¿a siê
nieznacznie.
3 Przy u¿ywaniu artyku³ów zamro¿onych blachy mog¹ siê odkszta³ciæ podczas
pieczenia. Uwarunkowane jest to du¿¹ ró¿nic¹ temperatury pomiêdzy
zamro¿onym artyku³em, a piekarnikiem. Po och³odzeniu blachy odkszta³cenie
znika.
Wskazówki dotycz¹ce tabel pieczenia
W tabelach znajduj¹ siê wybrane potrawy wraz z wymaganymi dla nich
temperaturami, czasem pieczenia i prowadnicami.
Wartoœci temperatur i czasu pieczenia s¹ wartoœciami orientacyjnymi, zale¿ne
s¹ one od sk³adu ciasta, iloœci ciasta i formy do pieczenia.
Zalecamy, by za pierwszym razem ustawiæ ni¿sz¹ wartoœæ temperatury, a
dopiero w razie potrzeby, np. gdy po¿¹dane jest silniejsze zrumienienie lub gdy
proces pieczenia trwa za d³ugo, wybraæ wy¿sz¹ temperaturê.
Je¿eli nie uda siê znaleŸæ w tabeli danych pasuj¹cych do konkretnego
przepisu, nale¿y kierowaæ siê wskazówkami dotycz¹cymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku poziomach
czas pieczenia mo¿e siê wyd³u¿yæ o 10-15 minut.
Wilgotne wypieki (np. pizze, ciasta owocowe itp.) nale¿y przygotowywaæ na
jednym poziomie.
Ró¿nica w poziomach, na których pieczone s¹ potrawy, mo¿e spowodowaæ w
pocz¹tkowym stadium pieczenia ró¿ne zrumienianie potraw. W tym przypadku
nie nale¿y zmieniaæ ustawieñ temperatury. Ró¿nice w rumienieniu
wyrównuj¹ siê w trakcie procesu pieczenia.
2 Gdy pieczenie trwa d³ugo, piekarnik mo¿na wy³¹czyæ 10 minut przed up³ywem
czasu pieczenia, w ten sposób wykorzystuje siê zgromadzone ciep³o.
Dane w tabeli dotycz¹ zimnego piekarnika (o ile nie zaznaczono inaczej).
Przeglądanie stron 20
1 2 ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... 43 44

Komentarze do niniejszej Instrukcji

Brak uwag