Electrolux EON33100X Instrukcja Użytkownika Strona 10

  • Pobierz
  • Dodaj do moich podręczników
  • Drukuj
  • Strona
    / 32
  • Spis treści
  • BOOKMARKI
  • Oceniono. / 5. Na podstawie oceny klientów
Przeglądanie stron 9
przypadku nie należy zmieniać ustawienia
temperatury. Różnice wyrównują wraz z
przebiegiem procesu pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest wy-
starczająco przyrumie-
niony
Umieszczenie na niewłaści-
wym poziomie piekarnika
Umieścić ciasto na niższym poziomie
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt krótki czas pieczenia Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury w
celu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt dużo cieczy w cieście Dodawać mniej płynu. Należy sprawdzić
czas mieszania, szczególnie w przypadku
stosowania miksera
Ciasto jest zbyt suche
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w piekarniku
Ciasto jest zbyt suche Zbyt długi czas pieczenia Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienione
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia i zbyt krótki czas
pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuższy czas
pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienione
Ciasto nie jest równomiernie
rozmieszczone
Rozłożyć ciasto równomiernie na blasze
do pieczenia
Ciasto nie wypieka się
w ciągu ustawionego
czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę piecze-
nia
Pieczenie na jednym poziomie – pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka droż-
dżowa
Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/Keks Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Tort biszkoptowy Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
1 140 0:25 - 0:40
Tort biszkoptowy Grzanie Góra+Dół 1 160 0:25 - 0:40
Kruchy spód placka
1)
Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
3 170-180 0:10 - 0:25
Biszkoptowy spód
placka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka Grzanie Góra+Dół 1 170 - 190 0:50 - 1:00
10 electrolux
Przeglądanie stron 9
1 2 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 31 32

Komentarze do niniejszej Instrukcji

Brak uwag