Electrolux EOB8S31Z Instrukcja Użytkownika

Przeglądaj online lub pobierz Instrukcja Użytkownika dla Nie Electrolux EOB8S31Z. Electrolux EOB8S31Z Instrukcja obsługi [mk] Instrukcja obsługi

  • Pobierz
  • Dodaj do moich podręczników
  • Drukuj
  • Strona
    / 60
  • Spis treści
  • BOOKMARKI
  • Oceniono. / 5. Na podstawie oceny klientów
Przeglądanie stron 0
EOB8S31X
EOB8S31Z
KOBBS31X
PL
Piekarnik parowy Instrukcja obsługi
Przeglądanie stron 0
1 2 3 4 5 6 ... 59 60

Podsumowanie treści

Strona 1 - KOBBS31X

EOB8S31XEOB8S31ZKOBBS31XPLPiekarnik parowy Instrukcja obsługi

Strona 2 - OBSŁUGA KLIENTA

PoleczujnikaFunkcja Uwagi9Godzina i dodat‐kowe funkcjeUstawianie różnych funkcji. Gdy działa funkcjapieczenia, należy dotknąć pola czujnika, abyustawi

Strona 3 - POLSKI 3

Symbol FunkcjaSzybkie nagrzewanie Funkcja jest włączona. Zapewniaona krótszy czas nagrzewania.Automatyka wagowa Wskazanie informuje, że system au‐toma

Strona 4

2. Zanurzyć wszystkie strefyreagowania paska w wodzie na około1 sekundę.Nie umieszczać paska pod bieżącąwodą.3. Wstrząsnąć paskiem, aby pozbyć sięnadm

Strona 5 - 2.3 Eksploatacja

Symbol/element menuZastosowanieGotowaniewspomaganeZawiera zalecane us‐tawienia piekarnikadla wielu potraw. Wy‐starczy wybrać potra‐wę i uruchomić pro‐

Strona 6 - 2.5 Konserwacja i czyszczenie

6.3 Podmenu opcji: CzyszczenieSymbol Pozycja menu OpisOpróżnianie zbiornika Procedura usuwania pozostałości wodyz szuflady na wodę po użyciu funkcji p

Strona 7 - 3. OPIS URZĄDZENIA

Funkcja pie‐czeniaZastosowanieTermoobiegwilgotn. PlusFunkcja zapewniaoszczędność energiipodczas pieczenia.Wskazówki dotyczącepieczenia – patrz roz‐dzi

Strona 8 - 3.2 Akcesoria

Funkcja pie‐czeniaZastosowanieTermoobieg (ni‐ska temp.)Do przyrządzania de‐likatnych, soczystychpieczeni.ChlebTej funkcji możnaużyć do wypiekuchleba i

Strona 9 - 4. PANEL STEROWANIA

PotrawaKurczakSkrzydełka kurcz.,świeżeSkrzydełka kurcz.,mroż.Udka kurczaka,świeżeUdka kurczaka,mrożonePierś kurczaka,gotowanaKurczak, 2 połówkiKurczak

Strona 10 - 4.2 Wyświetlacz

PotrawaJagnięcinaUdziec jagnięcyPieczeń jagnięcaComber jagnięcyPieczeń jagnięcaśredniaPieczeń jagnięcaśrednia DziczyznaZając• Udziec zajęczy• Comber z

Strona 11 - 5. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM

PotrawaPtysie -Ciasto francuskie -Eklery -Makaroniki -Kruche ciasteczka -Strucla bożonaro‐dzeniowa-Strudel jabłkowy,mrożony-Ciasto na blaszeCiasto bis

Strona 12 - 6. CODZIENNA EKSPLOATACJA

SPIS TREŚCI1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA... 32. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA...

Strona 13 - POLSKI 13

PotrawaGroszek -Bakłażan -Koper włoski -Karczochy -Buraczki -Skorzonera -Kalarepa, paski -Biała fasola -Kapusta włoska -Kategoria potraw: Sosy angiels

Strona 14 - 6.4 Funkcje pieczenia

1. Nacisnąć pokrywę szuflady na wodę,aby ją otworzyć.2. Napełnić szufladę na wodę zimnąwodą do maksymalnego poziomu(około 950 ml), aż rozlegnie sięsyg

Strona 15 - 6.5 Specjalne

7. FUNKCJE ZEGARA7.1 Tabela funkcji zegaraFunkcja zega‐raZastosowanie MinutnikSłuży do odliczaniaustawionego czasu(maksymalnie 2 godzi‐ny i 30 minut).

Strona 16 - 6.6 Gotowanie wspomagane

Po zakończeniu funkcji zostaniewyemitowany sygnał.Funkcja pozostaje nadal włączona wprzypadku zmiany funkcji pieczenia.7.4 Wydłużenie czasuFunkcja: Wy

Strona 17 - POLSKI 17

• Przestrzegać zalecanych temperaturwewnątrz produktu. Patrz rozdział„Wskazówki i porady”.Piekarnik obliczy przybliżonyczas zakończenia pieczenia.Zale

Strona 18

4. Przykryć termosondę pozostałymiskładnikami.5. Włożyć wtyczkę termosondy dogniazda znajdującego się w przedniejramie urządzenia.Na wyświetlaczu poja

Strona 19 - POLSKI 19

9.3 Prowadnice teleskopowe –wkładanie akcesoriówProwadnice teleskopowe ułatwiająwkładanie i wyjmowanie akcesoriów.UWAGA!Nie myć prowadnicteleskopowych

Strona 20 - 6.8 Pieczenie parowe

7. Nacisnąć lub , aby zmienićliterę.8. Nacisnąć .Zacznie migać następna litera.9. W razie potrzeby powtórzyć krok 7.10. Nacisnąć i przytrzymać ,

Strona 21 - 6.11 Ciepło resztkowe

Temperatura (°C) Czas wyłączenia(godz.)120 - 195 8.5200 - 230 5.5Funkcja samoczynnegowyłączenia nie działa zfunkcjami: Oświetleniepiekarnika,Termosond

Strona 22 - 7. FUNKCJE ZEGARA

RozmrażanieOdpakować produkt i umieścić natalerzu. Nie przykrywać żywności, gdyżmoże to wydłużyć czas rozmrażania.Użyć pierwszego poziomu piekarnika.1

Strona 23 - 9. KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW

1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWAPrzed przystąpieniem do instalacji i rozpoczęciemeksploatacji urządzenia należy uważnie zapoznać się zzałączon

Strona 24 - Kategoria potraw: zapiekanki

Produkt Czas (min)Zielona fasolka 35 - 45Kapusta biała lub czer‐wona, paski40 - 45Karczochy 50 - 60Suszona fasola, na‐maczana (proporcjawoda/fasola 2:

Strona 25 - 9.2 Wkładanie akcesoriów

Produkt Temperatura (°C) Czas (min)Pstrąg potokowy, 1 kg 85 40 - 45MięsoProdukt Temperatura (°C) Czas (min)Chipolatas 80 15 - 20Bawarska kiełbasa ciel

Strona 26 - 10. DODATKOWE FUNKCJE

Produkt Turbo grill (pierwszy krok: pie‐czenie mięsa)Gotowanie na parze (drugi krok:dodanie warzyw)Tempera‐tura (°C)Czas(min)Poziompiekarni‐kaTempera‐

Strona 27 - POLSKI 27

Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnikaPieczeń cielęca,1000 g180 80 - 90 2Klops, surowy, 500g180 30 - 40 2Wędzony karczekwieprzowy 600 -

Strona 28 - 11. WSKAZÓWKI I PORADY

• Ciasta i ciastka na różnychpoziomach nie zawsze przyrumieniająsię równomiernie. Nie ma potrzebyzmiany ustawienia temperatury wtakim przypadku. W tra

Strona 29 - 11.3 Gotowanie na parze

11.10 Pieczenie na jednym poziomiePieczenie w formachProdukt Funkcja Temperatura(°C)Czas (min) Poziom pie‐karnikaKołacz / briosz‐kiTermoobieg 150 - 16

Strona 30

Produkt Funkcja Temperatura(°C)Czas (min) Poziom pie‐karnikaCiasta drożdżo‐we z dodatkami(np. twarogiem,kremem, słod‐kim sosem)Górna/dolnagrzałka160 -

Strona 31 - POLSKI 31

Produkt Funkcja Temperatura(°C)Czas (min) Poziom pie‐karnikaSuflety z rybą Górna/dolnagrzałka180 - 200 30 - 60 1NadziewanewarzywaTermoobieg 160 - 170

Strona 32 - 11.6 Mała wilgotność

CiastkaProdukt Temperatura(°C)Czas (min) Poziom piekarnika2 poziomy 3 poziomyKruche cias‐teczka / cias‐teczka z ciastaukręcanego150 - 160 20 - 40 1 /

Strona 33 - 11.8 Pieczenia ciast

11.15 Pieczenie mięsUżywać tylko żaroodpornych naczyń dopieczenia.Duże kawałki mięsa można piecbezpośrednio na blasze lub na ruszcieumieszczonym nad b

Strona 34

• Dzieciom nie wolno zajmować się czyszczeniem anikonserwacją urządzenia bez odpowiedniego nadzoru.1.2 Ogólne zasady bezpieczeństwa• Instalacji urządz

Strona 35 - POLSKI 35

CielęcinaProdukt Ilość (kg) Funkcja Temperatura(°C)Czas (min)Pieczeń cielęca 1 Turbo grill 160 - 180 90 - 120Gicz cielęca 1.5 - 2 Turbo grill 160 - 18

Strona 36 - 11.11 Wypieki i zapiekanki

RybaProdukt Ilość (kg) Funkcja Temperatura(°C)Czas (min)Cała ryba 1 - 1.5 Turbo grill 180 - 200 30 - 5011.17 GrillBlachę do zbierania tłuszczu należyu

Strona 37 - 11.13 Pieczenie na kilku

Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekar‐nikaLasagne/cannellonimroż.160 - 180 40 - 60 2Ser zapiekany wpiekarniku170 - 190 20 - 30 3Skrzydełka

Strona 38

Ustawić temperaturę 120°C.Produkt Czas(min)PoziompiekarnikaPieczeń woło‐wa, 1 - 1,5 kg120 - 150 1Filet wołowy, 1- 1,5 kg90 - 150 3Pieczeń cielę‐ca, 1

Strona 39 - 11.16 Pieczenie mięs

Produkt Temperatura (°C) Czas do zagoto‐wania (min)Dalsza pasteryza‐cja w temperatu‐rze 100°C (min)Kalarepa / groch /szparagi160 - 170 50 - 60 15 - 20

Strona 40 - Rozgrzać wstępnie piekarnik

Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnikaCiabatta 200 - 220 35 - 45 2Chleb żytni 170 - 190 50 - 70 2Ciemny chleb 170 - 190 50 - 70 2Chleb

Strona 41 - 11.18 Potrawy mrożone

Baranina / jagnięcina Temperatura wewnątrz produktu (°C)Mniej Średnio wypie‐czoneWięcejUdziec barani 80 85 88Comber barani 75 80 85Udziec jagnięcy,Pie

Strona 42

Zapiekanki – pikantne Temperatura wewnątrz produktu (°C)Mniej Średnio wy‐pieczoneWięcejCannelloni,Lasagne,Makaron zapiekany85 88 91Zapiekanki – słodki

Strona 43 - 11.20 Pasteryzowanie

Produkt Funkcja Temperatura (°C) Czas (min)Małe ciasteczka (20sztuk na blasze)Termoobieg1501)20 - 35Małe ciasteczka (20sztuk na blasze)Górna/dolna grz

Strona 44 - 11.22 Chleb

Produkt Naczynie(Gastro‐norm)Ilość (g) Poziompiekarni‐kaTempe‐ratura(°C)Czas(min)UwagiBrokuły1)1 x 1/2 per‐forowane300 3 99 13 - 15 Umieścićblachę dop

Strona 45 - 11.23 Tabela Termosonda

2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA2.1 InstalacjaOSTRZEŻENIE!Urządzenie możezainstalować wyłączniewykwalifikowana osoba.• Usunąć wszystkie elementyo

Strona 46

naczyń. Nie myć akcesoriów wzmywarce.Trudne do usunięcia zabrudzenia należyusuwać za pomocą specjalnego środkado czyszczenia piekarników.Akcesoriów ni

Strona 47 - 11.24 Informacje dla ośrodków

Rozpocznie się końcowa częśćprocedury. Czas trwania tegoetapu wynosi około 25 minut.3. Przetrzeć wnękę piekarnika delikatnągąbką. Można użyć ciepłej w

Strona 48 - 11.25 Informacje dla ośrodków

Właściwe przypomnienie jest poleceniemwykonania cyklu odkamieniania.Jeśli po wyświetleniuwłaściwego przypomnieniaurządzenie nie zostanieodkamienione,

Strona 49 - 12. KONSERWACJA I CZYSZCZENIE

8. Przytrzymując pojedynczo szyby przygórnej krawędzi, wyciągnąć je dogóry wzdłuż prowadnicy.9. Umyć szybę wodą z płynem donaczyń. Ostrożnie wytrzeć s

Strona 50 - 12.4 Czyszczenie parowe

13.1 Co zrobić, gdy…Problem Prawdopodobna przy‐czynaRozwiązanieNie można uruchomić pie‐karnika ani nim sterować.Piekarnika nie podłączonodo zasilania

Strona 51 - 12.7 Przypomnienie o

Problem Prawdopodobna przy‐czynaRozwiązanieNa potrawach i w komorzepiekarnika osiadają para iskropliny.Potrawa pozostawała zadługo w piekarniku.Nie na

Strona 52 - 12.10 Zdejmowanie i

Problem Prawdopodobna przy‐czynaRozwiązanieProcedura czyszczenia niedaje zadowalających rezul‐tatów.Nie wyjęto rusztów przeduruchomieniem proceduryczy

Strona 53 - 13. ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW

Liczba komór 1Źródło ciepła Zasilanie elektrycznePojemność 70 lTyp piekarnika Piekarnik do zabudowyMasaEOB8S31X 38.5 kgEOB8S31Z 40.0 kgKOBBS31X 39.0 k

Strona 54 - 13.1 Co zrobić, gdy…

15. OCHRONA ŚRODOWISKAMateriały oznaczone symbolem należy poddać utylizacji. Opakowanieurządzenia włożyć do odpowiedniegopojemnika w celu przeprowadze

Strona 56 - 14. EFEKTYWNOŚĆ ENERGETYCZNA

• Urządzenie jest przeznaczonewyłącznie do użytku domowego.• Nie zmieniać parametrówtechnicznych urządzenia.• Należy upewnić się, że otworywentylacyjn

Strona 57 - 14.2 Oszczędzanie energii

www.electrolux.com/shop867352806-B-482018

Strona 58 - 15. OCHRONA ŚRODOWISKA

• Upewnić się, że urządzenie ostygło.Występuje zagrożenie pęknięciemszyb w drzwiach urządzenia.• Jeśli szyba pęknie, należy jąniezwłocznie wymienić. N

Strona 59 - POLSKI 59

3.2 AkcesoriaRusztDo ustawiania naczyń, form do ciast orazdo pieczenia mięs.Blacha do pieczenia ciastaDo pieczenia ciast i ciastek.Głęboka blachaDo pi

Strona 60 - 867352806-B-482018

4. PANEL STEROWANIA4.1 Sterowanie elektroniczne1 112 4 63 9 105 7 8Urządzenie obsługuje się, dotykając pól czujników.PoleczujnikaFunkcja Uwagi1WŁ./WYŁ

Komentarze do niniejszej Instrukcji

Brak uwag