Electrolux EMM21000W Instrukcja Użytkownika Strona 49

  • Pobierz
  • Dodaj do moich podręczników
  • Drukuj
  • Strona
    / 80
  • Spis treści
  • BOOKMARKI
  • Oceniono. / 5. Na podstawie oceny klientów
Przeglądanie stron 48
7. WSKAZÓWKI I PORADY
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
7.1 Wskazówki dotyczące korzystania z mikrofal
Problem Rozwiązanie
Nie można znaleźć informacji na te‐
mat ilości przyrządzanej potrawy.
Sprawdzić podobny produkt spożywczy. Wy‐
dłużyć lub skrócić czas gotowania zgodnie z
następującą zasadą: Podwójna ilość = pra‐
wie podwójna ilość czasu, Połowa ilości =
połowa czasu
Potrawa wyszła za sucha. Ustawić krótszy czas gotowania lub wybrać
niższą moc mikrofal.
Po upływie ustawionego czasu po‐
trawa nie jest jeszcze rozmrożona,
podgrzana bądź ugotowana.
Ustawić dłuższy czas gotowania lub wybrać
wyższą moc mikrofal. Większe potrawy wyma‐
gają dłuższego czasu gotowania.
Po upływie czasu gotowania potra‐
wa jest za gorąca przy brzegu, a w
środku jeszcze nie gotowa.
Następnym razem należy wybrać niższą moc i
dłuższy czas. W połowie gotowania należy wy‐
mieszać potrawę, np. zupę.
Podczas gotowania ryżu lepsze efekty
można osiągnąć, stosując płaskie,
szerokie naczynie.
7.2 Rozmrażanie
Pieczeń zawsze należy rozmrażać tłustą
stroną skierowaną na dół.
Nie należy rozmrażać przykrytego mięsa,
ponieważ może to spowodować
ugotowanie zamiast rozmrożenia.
Całe sztuki drobiu zawsze należy
rozmrażać piersią skierowaną na dół.
7.3 Gotowanie
Zawsze należy wyjmować zamrożone
mięso i drób z chłodziarki przynajmniej
30 minut przed gotowaniem.
Pozostawić mięso, drób, ryby i warzywa
przykryte po gotowaniu.
Nanieść nieco oleju lub stopionego
masła na rybę.
Wszystkie warzywa należy gotować
pełną mocą mikrofal.
Dodać 30-45 ml zimnej wody na każde
250 g warzyw.
POLSKI 49
Przeglądanie stron 48
1 2 ... 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 ... 79 80

Komentarze do niniejszej Instrukcji

Brak uwag