Electrolux EKD513503X Instrukcja Użytkownika Strona 63

  • Pobierz
  • Dodaj do moich podręczników
  • Drukuj
  • Strona
    / 80
  • Spis treści
  • BOOKMARKI
  • Oceniono. / 5. Na podstawie oceny klientów
Przeglądanie stron 62
2. Umieścić blachę na prowadnicach tele-
skopowych i ostrożnie popchnąć do
wnętrza piekarnika
°C
Ostrzeżenie! Nie wolno zamykać
drzwi piekarnika, gdy prowadnice
teleskopowe nie są wsunięte
całkowicie do środka. Mogłoby to
spowodować uszkodzenie szyby i
warstwy emalii na drzwiach.
Ostrzeżenie! Teleskopowe
prowadnice blach i inne akcesoria
bardzo się nagrzewają podczas
korzystania z piekarnika. Należy
korzystać z rękawic kuchennych lub ich
odpowiednika.
PIEKARNIK – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Uwaga! W przypadku pieczenia
bardzo wilgotnych ciast należy
stosować głęboką blachę do pieczenia.
Sok z owoców może trwale zaplamić
emalię.
•Urządzenie posiada cztery poziomy
umieszczania potraw. Poziomy umie-
szczania potraw są liczone od dołu.
•Możliwe jest pieczenie różnych potraw
jednocześnie na dwóch poziomach.
Umieścić blachy na poziomach 1 i 3.
•Wewnątrz urządzenia lub na szybie drzwi
może skraplać się wilgoć. Jest to normal-
ne zjawisko. Zawsze należy odsunąć się
od urządzenia otwierając drzwi podczas
pieczenia. Aby ograniczyć zjawisko kon-
densacji pary wodnej, należy rozgrzewać
urządzenie przez 10 minut przed rozpo-
częciem pieczenia.
•Wycierać nadmiar wilgoci po każdym
użyciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść
przedmiotów bezpośrednio na dnie urz
ą-
dzenia ani nie zakrywać jego elementów
folią aluminiową. Może to wpłynąć na
efekty pieczenia i spowodować uszko-
dzenie emaliowanej powłoki.
PIECZENIE CIAST
•Przed rozpoczęciem pieczenia piekarnik
należy rozgrzewać przez około 10 minut
Drzwi piekarnika nie należy otwierać
przed upływem co najmniej 3/4 ustawio-
nego czasu pieczenia
W przypadku wykorzystywania dwóch
blach do pieczenia jednocześnie, należy
pozostawić jeden pusty poziom między
nimi
PIECZENIE MIĘSA I RYB
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż
1 kg. Pieczenie zbyt małych ilości mięsa
powoduje jego zbytnie wysuszenie.
W przypadku każdej bardzo tłustej potra-
wy, należy stosować tacę ociekacza, aby
nie dopuścić do zabrudzenia piekarnika,
które może okazać się trwałe.
Po upieczeniu mięsa, należy odczeka
ć
około 15 minut przed jego pokrojeniem,
aby nie wyciekły soki.
•Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarni-
ku podczas pieczenia, należy wlać nieco
wody do tacki ociekacza. Aby nie dopuś-
cić do zadymienia, należy uzupełniać wo-
dę.
CZAS PIECZENIA
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju
potrawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty
pracy piekarnika. Należy znaleźć optymalne
ustawienia (ustawienie temperatury, czasu
electrolux 63
Przeglądanie stron 62
1 2 ... 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 ... 79 80

Komentarze do niniejszej Instrukcji

Brak uwag