
standardowym. Dotknąć , zaświeci się
, sygnał dźwiękowy został wyłączony.
Gdy dźwięk jest wyłączony słychać go tylko
z powodu: dotknięcia
, upływu czasu mi-
nutnika lub wyłącznika czasowego oraz przy-
krycia panelu sterowania.
Włączanie sygnału dźwiękowego
Wyłączyć urządzenie.
Dotknąć
na 3 sekundy. Wyświetlacz za-
pala się i gaśnie. Dotknąć
na 3 sekundy.
zaświeci się
, ponieważ sygnał dźwiękowy
jest wyłączony. Dotknąć
; zaświeci się
, urządzenie jest w trybie standardowym.
Sygnał dźwiękowy jest włączony.
Przydatne wskazówki i porady
Naczynia kuchenne
• Dno naczynia powinno być jak najbar-
dziej grube i płaskie.
• Naczynia wykonane ze stali emalio-
wanej lub z dnem aluminiowym lub
miedzianym mogą pozostawiać prze-
barwienia na płycie ceramicznej;
Oszczędność energii
•W miarę możliwości zawsze przykry-
wać naczynie pokrywką.
• Naczynie do gotowania postawić na
polu grzejnym przed jego włączeniem.
•Wyłączyć pola grzejne na kilka minut
przed zakończeniem gotowania, aby
wykorzystać ciepło resztkowe.
• Rozmiar dna naczynia powinien być
dobrany do wielkości pola grzejnego.
Öko Timer (Zegar "Eko")
Aby zaoszczędzić energię, grzałka pola
grzejnego wyłącza się wcześniej niż ge-
nerowany jest sygnał zegara. Skrócenie
czasu nagrzewania uzależnione jest od
poziomu mocy i czasu gotowania.
Przykłady zastosowania w gotowaniu
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie
charakter orientacyjny.
Moc
grza-
nia
Zastosowanie: Czas Wskazówki
1 Podtrzymywanie temperatury ugotowa-
nych potraw
w zależ-
ności od
potrzeb
Przykryć
1-2 Sos holenderski, roztapianie: masła, cze-
kolady, żelatyny
5-25
min.
Od czasu do czasu zamieszać
1-2 Ścinanie: Puszyste omlety, jajka smażo-
ne
10-40
min.
Gotować pod pokrywką
2-3 Gotowanie ryżu lub potraw mlecznych,
podgrzewanie gotowych potraw
25-50
min.
Wlać przynajmniej dwukrotnie więcej
wody niż ryżu, potrawy mleczne mie-
szać od czasu do czasu
3-4 Gotowanie na parze warzyw, ryb, mięsa 20-45
min.
Dodać kilka łyżek wody
4-5 Gotowanie ziemniaków na parze 20-60
min.
Użyć maksymalnie 0,25 litra wody na
750 g ziemniaków
4-5 Gotowanie większej ilości potraw, dań
duszonych i zup
60-150
min.
Do 3 litrów wody + składniki
6-7 Delikatne smażenie: sznycli, cordon bleu,
kotletów, bryzoli, kiełbasek, wątróbki, za-
smażek, jajek, naleśników, pączków
w zależ-
ności od
potrzeb
Obrócić po upływie połowy czasu
electrolux 9
Komentarze do niniejszej Instrukcji