Electrolux EOC69400X Instrukcja Użytkownika Strona 22

  • Pobierz
  • Dodaj do moich podręczników
  • Drukuj
  • Strona
    / 36
  • Spis treści
  • BOOKMARKI
  • Oceniono. / 5. Na podstawie oceny klientów
Przeglądanie stron 21
Rodzaj wypieku 2 poziomy 3 pozio-
my
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Małe ciasteczka (20 sztuk na
blasze)
1)
1 / 4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie mięsa
Naczynia do pieczenia mięsa
•Mięsa należy piec w naczyniach żarood-
pornych (uwzględnić wskazówki produ-
centa!).
•Duże pieczenie można układać bezpo-
średnio na blasze do pieczenia lub na rusz-
cie umieszczonym nad blachą do piecze-
nia. (jeśli występuje)
Do pieczenia chudego mięsa zalecamy
stosowanie brytfanny z pokrywą. Sprawi
to, że mięso będzie bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się
przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę,
można piec w brytfannie bez przykrycia.
Dane przedstawione w tabeli mają wy-
łącznie orientacyjny charakter.
Wskazówki dotyczące korzystania z tabeli
pieczenia mięsa.
Piec kawałki mięsa i ryb o wadze powyżej
1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub
tłuszczu, zaleca się nalanie niewielkiej iloś-
ci płynu do naczynia, w którym się piecze.
W razie potrzeby obrócić pieczone mięso
(po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia).
W celu uzyskania lepszych rezultatów du-
że pieczenie i drób należy polewać kilka-
krotnie podczas pieczenia powstałym so-
sem.
Piekarnik należy wyłączyć ok. 10 minut
przed upływem czasu pieczenia, pozwoli
to na wykorzystanie ciepła resztkowego.
Tabele pieczenia mięs
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piecze-
nia
Po-
ziom
Temperatu-
ra (°C)
Czas (g:min)
Mięso duszone 1 - 1,5 kg Pieczenie trady-
cyjne
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Zrazówka wołowa lub filet na każdy cm
grubości
- krwisty
1)
na każdy
cm gru-
bości
Turbo grill 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- średnio wypieczony na każdy
cm gru-
bości
Turbo grill 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- dobrze wypieczony na każdy
cm gru-
bości
Turbo grill 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piecze-
nia
Po-
ziom
Temperatu-
ra (°C)
Czas (g:min)
Łopatka, karkówka, szynka 1 - 1,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kotlety wieprzowe 1 - 1,5 kg Turbo grill 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Klops 750 g - 1
kg
Turbo grill 1 160 - 170 0:45 - 1:00
22 electrolux
Przeglądanie stron 21
1 2 ... 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... 35 36

Komentarze do niniejszej Instrukcji

Brak uwag