•4 jajka
• 2 łyżki gorącej wody
• 50 g cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
• 1 szczypta soli
•100 g cukru
•100 g mąki
• 100 g mąki kukurydzianej
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Inne:
• okrągła forma do pieczenia o średnicy 28 cm,
czarna, wyłożona pergaminem
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z gorącą
wodą, 50 g cukru, cukrem waniliowym i solą.
Ubić na sztywno białka ze 100 g cukru.
Przesiać przez sito mąkę, mąkę kukurydzianą i
proszek do pieczenia.
Dokładnie wymieszać razem białka i żółtka. Po‐
wstałą masę dokładnie wymieszać z mąką. Wło‐
żyć ciasto do formy do pieczenia, wyrównać i
wstawić do piekarnika.
– Czas w urządzeniu: 30 minut
– Poziom umieszczenia potrawy: 2
Brownies
Składniki:
• 250 g zwykłej czekolady
•250 g masła
•375 g cukru
• 2 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
• 1 szczypta soli
• 5 łyżek wody
• 5 jajek
• 375 g orzechów włoskich
•250 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Połamać czekoladę na duże kawałki i roztopić
metodą kąpieli wodnej.
Utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym, solą
i wodą, dodać jajka i roztopioną czekoladę.
Orzechy włoskie grubo posiekać, wymieszać z
mąką oraz proszkiem do pieczenia i dodać do
masy czekoladowej.
Głęboką blachę do pieczenia wyłożyć pergami‐
nem, umieścić ciasto na blasze i wyrównać.
– Czas w urządzeniu: 50 minut
– Poziom umieszczenia potrawy: 3
Po upieczeniu:
Pozostawić do ostygnięcia, usunąć pergamin i
pokroić ciasto na kwadratowe kawałki.
Chałka maślana
Składniki na ciasto:
• 750 g mąki
• 30 g drożdży
• 400 ml letniego mleka
• 10 g cukru
• 15 g soli
•1 jajko
• 100 g miękkiego masła
Składniki do wykończenia:
• 1 żółtko
• odrobina mleka
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku zrobić zagłę‐
bienie. Pokruszyć drożdże i włożyć do wgłębie‐
nia w mące, wymieszać z mlekiem, cukrem i
częścią mąki z obrzeża miski, posypać mąką,
odstawić w ciepłe miejsce i poczekać, aż na war‐
stwie mąki na cieście pojawią się pęknięcia.
Do mąki dodać resztę cukru, sól, jajko i masło.
Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne
ciasto drożdżowe.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym
miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Podzielić ciasto na trzy równe części i z każdej
części uformować długi, cienki wałek. Spleść trzy
wałki w warkocz, tworząc chałkę.
Następnie przykryć i pozostawić na pół godziny.
Posmarować wierzch chałki mieszanką żółtka i
mleka, a następnie wstawić do piekarnika.
– Czas w urządzeniu: 50 minut
– Poziom umieszczenia potrawy: 2
Ciasto marchewkowe
Składniki na ciasto:
• 150 ml oleju słonecznikowego
• 100 g brązowego cukru
•2 jajka
• 75 g syropu
• 175 g mąki
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 200 g drobno startej marchwi
• 75 g rodzynek sułtańskich
• 25 g wiórków kokosowych
12
www.electrolux.com
Komentarze do niniejszej Instrukcji